tisdag 5 september 2017

Nedsida med ”flash-arbete”



Framtiden har moln på himlen. Många röster har höjts mot kommande problem i denna nya form av ”flash-arbete”. Vissa menar att denna nya form skapar ett nytt proletariat av arbetare med enkla hjärndödande sysslor. Sarah Roberts på UCLA har i en studie bland annat visat att anställda som modererar kommentarer en längre tid snabbt blir utbrända efter att ha suttit med kommentarer på sociala medier under en tidsperiod. Detta är fullt förståeligt, några timmar på Twitter gör att vem som helst kan tappa livsgnistan och att sitta ett 8 timmarspass med att gå igenom det värsta på Twitter varje dag i veckan är förmodligen inte helt lätt. 

De nya globala ”crowdwork”-plattformar förmedlar jobb till frilansande hemarbetare, som för en spottstyver, för företaget som anställer dem, utför mindre arbetsuppgifter digitalt. Det är en möjlighet att tjänapengar men fackförbund är oroliga för utvecklingen på arbetsmarknaden. Fack i flera länder, bland annat Sverige, har börjat titta på sätt att förbättra gruppens villkor och löner. Var gränsen går mellan bekvämt fritidsarbete – eller en sorts daglöneri i ny, digital skepnad är svår att säga.

Dataplattformenarna som är underleverantörer av mänsklig intelligens till företagen ger ofta betalt per timme. I exemplet Amazons mechanical turk betalas i snitt två dollar per timme. Jämfört med ett vanligt jobb är privilegierna få. De saknar anställningstrygghet, reglerad arbetstid, rätt till semester och försäkringar. Avsaknaden av detta kan många nog leve med om de utför arbeten på sin fritid och har ett annat jobb. Dock om uppdragsgivaren inte blir nöjd med det utförda arbetet, motiverat eller omotiverat, kan betalningen utebli helt, även om det utförda arbetet faktiskt används. Ett underkännande kan förstöra crowdarbetarens under lång tid upparbetade betyg på sajten, vilket kan sänka antalet framtida arbeten de tilldelas samt sänka deras timlön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar