torsdag 11 augusti 2016

25k postjobb bort?



En av Sveriges största arbetsgivare finns kanske inte om 5 år. 2013 omsatte Postnord i Sverige drygt 23 miljarder kronor och hade 24 000 anställda. Bara den nya polismyndigheten är en större enskild arbetsgivare. Delvis tack vare framsteg som e-post, Facebook och Twitter, håller brevbärare att bli en föråldrade yrkeskategori inom en inte alltför avlägsen framtid. I alla fall den nuvarande sysselsättningen.

I en artikel i Computer Sweden[1] beskrevs den miserabla utvecklingen för brevutbärarföretag i Norden. I Norden skickades 5,3 miljarder brev till de 25 miljoner invånarna via Postnord år 2014. Det är blott en strimma av volymerna i början av 2000-talet. I grannlandet Danmark har 65 procent av brevvolymen försvunnit sedan 2000 och i Sverige runt 40 procent. Postnord räknar med att 2020 är ungefär 20 procent kvar av den volym de hade år 2000. I USA räknar US Bureau of Labor Statistics med att 28% av postjobben komer försvinna, 139,100 jobb totalt. Utöver att färre brev skickas kommer mindre manuellt jobb behöva göras med bättre automatiserade soteringssystem och möjligen centralisering av brevlådor för att göra det lönsammare att komma ut oftare med brev om man vill upprätthålla servicenivån gällande dagar man delar ut[2]

Även svenska myndigheter håller på dra undan mattan för brev. Med Min myndighetspost får man post från myndigheter digitalt istället för på papper. Alltså omedelbar leverans till ingen kostnad. Det är gratis och säkert till skillnad från vanlig e-post eftersom du loggar in med e-legitimation.

Brev till en brevlåda är ett tydligt exempel på hur kostnaden på marginalen är avgörande för lönsamhet. Det kostar i princip lika mycket att lägga tio brev i en brevlåda som ett enda brev. Brevbäraren måste köra fram och sedan lägga i breven. Är det ett brev per låda under gatan tjänar företaget mindre än om de lämnar tio brev per låda. Är det för få brev måste man skära ner antalet dagar som brev delas ut. Detta kommer få påverkan för dagstidningar. 

E-handeln kommer nog kunna väga upp en del av arbetsbortfallet. Dock kan de flesta paket inte levereaar till brevlådor utan lämnas vid exempelvis ICA-butiker vilket är ett betydligt mindre arbetskraftintensivt sätt för företagen att hantera leveransen.

25.000 enkla jobb bort?



[1] http://computersweden.idg.se/2.2683/1.622217/om-fem-ar-skickar-vi-sa-fa-brev-att-postverksamhet-inte-lonar-sig-vad-hander-med-posten-da
[2] http://www.bls.gov/ooh/office-and-administrative-support/postal-service-workers.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar