torsdag 2 juni 2016

Zlatan Economics – tonåringar blir miljonärer



Gästkrönika på Svenskt Näringsliv: Våra barn kommer kunna tjäna mer på en dag än morfar gjorde under hela sitt liv. Annmärkningsvärt påstående? Inte alls. Ett kilo järnmalm kan säljas en gång, en app oändligt antal gånger. Om Norrbotten ska förbli rikt måste vi lyfta blicken från järnet och arbeta med hjärnan.

När Homeros framförde Illiaden och Odyssen kunde bara ett fåtal vid en sprakande lägereld i gamla Grekland höra eposet. Formatet är utmärkt för att skapa en mysig och intim stämning för ett fåtal intresserade åhörare. Möjligheten att tjäna pengar är dock begränsad. Shakespear var en av sin tids stora. Han uppförde pjäser i The Globe theater, en arena där flera hundra kunde ta del av skådespelet. Idag är marknaden nästan oändlig. Nu kan en lyckad författare, exempelvis Harry Potters skapare J.K. Rowling, nå ut till hela planeten och sälja hundratalsmiljoner böcker.

De bästa hundra fotbollsspelarna tjänar mer än de 1000 under dem, som i sin tur tjänar mer än de 10.000 under dem i löneligan. Ingen i Sverige bryr sig om Tysklands fjärde bästa lag även om de är fyrfaldigt bättre än det bästa svenska laget, som inge utomlands bryr sig om hur som helst.
 
I en värld av Zlatan Economics är konsumenterna beredda att betala brutalt för att få det bästa. Den som är tionde bäst är inte värd mycket. Vilket är det tionde största sociala nätverket? Facebook är nummer ett. Vem som är fotbolsstjärna nummer tjugo i världen är rätt ointressant.

Specialisering förändrar lönestrukturen, när arbete blir skalbart blir det skillnader. En tidig sida i en bok jag arbetar på började som en mailkonversation med en professor. Det tvåsidiga mailet skalades ner till en ensidig artikel som såldes till en webtidning och med en ytteliggare omarbetning blev en ledare i en tidning. Kommandot Ctrl+C och Ctrl+V och lite redigering gjorde alltså att en halvdags jobb kunde multipliceras med fyra men ingen extra arbetstid just behövdes för att utföra det. En busschaufför har inte den möjligheten. När passageraren är transporterad finns inga extra pengar att göra. Givetvis kan samma person köras igen men det ”arbetslösa arbetet” existerar inte på samma sätt.

Lön får man för det värde man skapar, inte för antalet timmar man lägger ner. Någons knyppling må ha tagit timmar men priset på marknaden ligger ungefär vid glädjen man känner när tåget oförklarligt stannar i Bastuträsk.

En app kan tonåringar skapa, hur vet inte jag men jag vet att kostnaden på marginalen att sälja en extra enhet av appen är nära noll. Marknaden är världen. Tidigare begränsades vad en kreativ skapare kunde sälja till hur långt denna kunde gå till fots. Varor kunde säljas i hembyn men skulle de vidare blev det problem. En app kan nå världens alla hörn på några sekunder och eftersom den vara som säljs är en kopia av koden behöver man inte lägga in någon extra arbetskraft för att skapa en extra om en kund klickar att de vill köpa en. Hjärnan och inte järnet är framtidens arbetsmarknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar